mavropsomixinogalo

 

 

 

 

 

Υλικά για 1 στρογγυλό ψωμί:

  • 250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης (ή συνδυασμός άλευρων)
  • 1 1/2 κ.γλ. μαγερική σόδα
  • 1 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 250 γρ. ξινόγαλο

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι.
  • Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο.
  • Ρίχνουμε σταδιακά το ξινόγαλο.
  • Ζυμώνουμε όχι σκληρά και όχι για πολλή ώρα. Αν είναι πολύ στεγνή προσθέτουμε λίγο ξινόγαλο.
  • Μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και φτιάχνουμε το καρβελάκι.
  • Βάζουμε το καρβελάκι σε ελαφρώς βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και το πιέζουμε να φτάσει τα 5 εκ. ύψος.
  • Χαράζουμε σταυρωτά σε βάθος 1 εκ. τη ζύμη με ένα κοφτερό μαχαίρι.
  • Ψήνουμε το καρβέλι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40-45′.
  • Είναι έτοιμο όταν ακούγεται κούφιο από κάτω.